Hvad skal lejere i en andelsforening være opmærksomme på, hvis den går konkurs?

Forsvar den omkostningsbestemte husleje! Forums Lejerbrevkassen Hvad skal lejere i en andelsforening være opmærksomme på, hvis den går konkurs?

  • Dette emne er tomt.
Viser 1 svartråd
  • Forfatter
    Indlæg
    • #9948
      jensen 1532
      Medlem

      Efteråret 2008 blev den ejendom, jeg forblev lejer i, overtaget af omkring 70% af lejerne som stiftede en andelsforening.

      De betænkeligheder som vi, de resterende lejere, havde omkring købet, kom til at holde stik.

      Det er efterhånden en klassiker, og bør ikke komme som en overraskelse, i de foreninger der blev stiftet i årene omkring 2008:

      Overvurderet offentlig- og valuarvurdering og opskruet købspris, no-cure-no-pay-advokat (selvfølgelig fandt han cure så han kunne få næsten ½ mio. kr. i honorar. Pågældende advokat er fornylig blevet konfronteret af Ekstra Bladet omkring A/B stiftelser). Næsten 100% finansiering som for os var uigennemskuelig; renteswap, rentetrapper, Ciborlån, afdragsfrihed. En gammel nedslidt ejendom solgt som dødsbo med ansvarsfraskrivelse. En bemærkelsesværdig ivrigt opsøgende initiativgruppe og advokat osv.

      Det er ikke på lejerenes foranledning, at ejendommen nu er blevet opdelt i dem-og-os. Vi synes tværtimod, at det er tragisk for de fleste, at de har ladet sig bondefange. Informationer til lejerene er ikke eksisterende. Vi har fået alt for mange beviser på, at foreningen og advokatens ejendomsadministration ikke formår at drive professionel udlejning (ugyldige lejeforhøjelser og varmeregnskaber osv.). Der er siden stiftelsen ikke foretaget vedligeholdelse på ejendommen.

      Udfra ovenstående og, hvad man gennem medierne de sidste par år har kunne læse om stiftelser der er sket på de beskrevne vilkår, er det lejernes formodning, at det blot er et spørgsmål om tid før foreningen går konkurs. Flere lejer har skriftligt forsøgt at få svar på dette spørgsmål hos bestyrelsen og dennes advokat, men det er også forblevet ubesvaret.

      Udfra det beskrevne vil jeg så godt spørge jer:

      Har I nogle gode råd til, hvorledes vi skal forholde os, hvis foreningen går konkurs? Hvad sker der f.eks. med vores deposita, forudbetalt leje og vedligeholdelseskonto? Er det kreditforeningen der overtager ejendommen og er det så dem man skal betales husleje til? Hvad hvis regninger til fjernvarme og vand ikke bliver betalt og derfor lukket?

      Der er ingen af os, der ønsker, at det kommer så vidt for andelshaverne, men vi har svært ved at se, hvordan de kan undgå en konkurs, så derfor vil lejerene godt være forberedt og da hverken bestyrelsen eller dennes advokat har besvaret vores henvendelser håber jeg, at I har nogle gode råd.

      Med venlig hilsen

    • #9949
      Jakob Lindberg
      Moderator

      Der er ikke så meget I kan gøre i første omgang. Heldigvis yder Lejeloven en forholdsvis god beskyttelse af lejerne i tilfælde af konkurs. Det fremgår nemlig af lejelovens § 7, at

      -“Lejeres rettigheder efter reglerne i denne lov er gyldige mod enhver uden tinglysning. Det samme gælder aftaler om forudbetaling af leje, indskud, depositum el.lign., når disse beløb tilsammen ikke overstiger et halvt års leje. Ved lejeforholdets ophør skal lejeren krav efter 1. og 2. pkt. være gjort gældende ved sagsanlæg inden 1 år fra ophørstidspunktet.”

      Det betyder, at uanset hvem der overtager ejendommen på tvangsauktion, så overtager vedkommende de forpligtelser, som den hidtidige udlejer havde over for lejerne. Man skal have depositum og forudbetalt leje godskrevet ved fraflytning og man har fortsat krav på, at den indvendige vedligeholdelseskonto opretholdes med saldo som før og videreføres.

       

      Kurator

      Hvem der overtager ejendommen er ikke til at vide på nuværende tidspunkt. Der kan melde sig en helt ukendt køber på tvangsauktionen. Ofte vil der blive udnævnt en kurator (advokat), der skal forberede et salg eller en tvangsauktion. I så fald vil I fra vedkommende få besked på, hvor huslejen skal indbetales.

      Indtil tvangsaukrionen er det bobestyreren, der har ansvaret for ejendommens drift, herunder for vedligeholdelse af ejendommen. Hvis det ikke sker, kan bobestyreren af huslejenævnet blive pålagt at udføre nødvendig vedligeholdelse.

      Hvis udlejer ikke betaler fjernvarmeregningen, og der derfor bliver lukket for varmen kan en lejer i princippet kræve at kommunen lader lejligheden forsyne med varme på udlejers regning. Der er ikke nogen tilsvarende bestemmelse, når det gælder forsyning med vand. Der er usikkerhed om hvordan denne regel skal udføres i praksis.

      Det er meget vigtigt for jer som restlejere, at I står så stærkt som muligt i et tilfælde som dette. Jeg vil anbefale jer, at danne en beboerrepræsentation og /eller en lokal lejerforening, der kan varetage jeres fælles interesser.

      Med venlig hilsen, Jakob Lindberg

Viser 1 svartråd

Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.