Forsvar den omkostningsbestemte husleje! › Forums › Lejerbrevkassen › Dilemma ved overtagelse af almen bolig
Tagget: misligholdelse, vedligeholdelse indvendigt
- Dette emne har 2 svar og 2 stemmer, og blev senest opdateret for 7 år, 7 måneder siden af MORTI.
-
ForfatterIndlæg
-
-
5. juni 2017 kl. 12:16 #18645MORTIDeltager
I min kontrakt står der, ved overtagelse af bolig:
Ved overdragelse til tilflytteren fremtræder lofter og vægge nyistandsat. Kun hvor der efter selskabets skøn har været behov for det, vil træværk, inventar og gulve være istandsat.I boperioden:
Boligtageren sørger for og afholder udgiften til at vedligeholde det lejede med renholdelse, hvidtning, tapetsering, maling, også maling af træværk, rør og radiatorer samt gulvbehandling i boperioden.
Boligtageren er forpligtet til at vedligeholde så ofte, at det lejede ikke forringes ud over hvad følger af almindelig slid og ælde.Ved fraflytning:
Udføres normalistandsættelse, der omfatter: maling af lofter og vægge, afvaskning og rengøring.Lad os antage, at en almen lejlighed bliver fraflyttet ca. hvert andet år, i en 10 årig periode, hvordan vurderes det, hvornår og hvem, der skal betale for istandsættelse af gulve og træværk?
Grunden til spørgsmålet er, at lejlighedens vægge, dørkarme, vinduskarme udvendig, er ny-malede, men vinduskarme indvendigt, radiatorer, døre, samt fodlister er helt mørkegule af nikotin/mad-os!! Burde det ikke også være malet?
Lyskontakter, udluftnings riste, skabe ud/indvendig, vinduskarme indvendigt, radiatorer, døre, samt fodlister, er ikke engang rengjorte!! -
6. juni 2017 kl. 23:31 #18648Jakob LindbergModerator
Man skal skelne mellem
1) lejerens pligt til at vedligeholde lejligheden i boperioden
2) lejerens pligt til at istandsætte lejligheden ved fraflytning.
Hvis lejeren har påtaget sig den indvendige vedligeholdelse, skal han selv vedligeholde med maling af træværk/radiatorer og lakering af gulve i det omfang han synes det er nødvendigt, mens han bor i lejemålet.
Han kan altså ikke kræve, at boligselskabet gør det (eller betaler for det).
Derimod er lejeren ikke forpligtet til at male træværk/radiatorer og lakere gulve ved fraflytning – med mindre der er tale om misligholdelse fra hans side.
Misligholdelse foreligger når der er opstået skader der skyldes
(a) at lejeren har behandlet lejemålet uforsvarligt, eller
(b) har fortaget forkert vedligholdelse, eller
(c) har brugt lejligheden til noget den ikke må bruges til (f.eks. værksted)
Derimod kan den fraflyttende lejer ikke tvinges til at betale for manglende vedligeholdelse i boperioden.
Derfor opstår der af og til den situation, at træværk og radiatorer i en almen lejlighed er nedslidte. I den situation er det boligselskabet, der ved indflytningen skal betale for at der bliver rettet op på den manglende vedligeholdelse.
Efter retspraksis, skal den fraflyttende lejer betale for rengøring. Boligselskabet har pligt til at lade dette udføre, hvis det ikke er gjort af fraflytteren.
Du kan altså kræve, at boligselskabet udføre istandsættelse af lejemålet ved din indflytning.
Du kan indbringe sagen for beboerklagenævnet i din kommune, hvis udlejer nægter. Få råd og vejledning i den lokale lejerforening.Med venlig hilsen, Jakob Lindberg
-
7. juni 2017 kl. 16:11 #18650MORTIDeltager
Hej Jakob
Tak for udførligt svar, jeg havde søgt internettet tyndt, uden at finde noget brugbart.
Heldigvis har sagen løst sig, vi havde skrevet en mail til viceværten og spurgt ham også, og han skriver:Vi har været forbi og kan også konstatere at vinduer og døre godt kan tåle lidt maling, så der kommer maler på igen. Der vil også blive foretaget yderligere rengøring.
Min mand talte i telefon med viceværten også, og han forklarede at de ville male igen men, dørene kun på den “synlige” side, men det er ok. Og de havde “glemt” at tjekke rengøringen, så de bliver selvfølgelig også gjort. De ville i første omgang se om radiatorene kunne nøjes med en afvaskning.
Den er først med overtagelse d. 15/6, så de har tid til det. 🙂
Mvh
Marianne
-
-
ForfatterIndlæg
Du skal være logget ind for at svare på dette indlæg.